Selecteer een pagina

Het Haerlems

Blazoen van Trou moet Blycken
met de kenmerkende Pelikaan

De Haerlems Juweel avonden vinden plaats in één van de sfeervolle stijlkamers in het prachtige pand van de oudste nog bestaande rederijkerskamer van Nederland: De Pelikaan, bekend als Trou moet Blycken’ midden in het centrum van Haarlem.

Over het Haerlems Juweel 

De naam ‘Haerlems Juweel’ verwijst naar het Landjuweel, de prijs voor een rederijkers-wedstrijd, in het bijzonder de wedstrijd die in 1606 werd uitgeschreven door de Haarlemse rederijkerskamer De Pelikaan. Daarbij werd het hoogste en beste gevraagd op het gebied van dichtkunst, toneelkunde en welsprekendheid. Opbrengsten van deze wedstrijd kwamen ten goede aan de armlastigen, in casu een arm mannenhuis in de stad.

Het woord juweel komt van het Franse woord joiel, dat kostbare prijs betekent, en ook voor de wedstrijd zelf werd gebruikt.

 

BIJEENKOMSTEN EN ACTIVITEITEN 

Op de eerste woensdagavond van de maand organiseert de activiteitencommissie een activiteit of lezing met sprekers vanuit de eigen geledingen of van buiten. Het programma bestaat uit een borrel en diner, gevolgd door een lezing/activiteit. Daarna is er veelal een geanimeerde discussie. Per avond zijn we meestal met zo’n vijftig a zestig leden.

In januari is de traditionele Nieuwjaarsborrel voor alle leden, met partner, om het nieuwe jaar in te luiden. Het Nieuwjaars Juweel vindt bij voorkeur plaats op een bijzondere locatie zoals in 2019 in het Noord-Hollands Archief met een rondleiding, en in 2020 in het Stadsparadijs met een lezing door Kathleen Ferrier.

In juli verruilen wij ‘Trou moet Blycken’ voor het strand met een (walking) diner.

In het voor- en najaar wordt een culturele buitendag georganiseerd met bijvoorbeeld een bezoek aan een museum of een historische wandeling door een stad.

 

de oprichting

Het Haerlems Juweel is op 11 maart 2005 opgericht door:

Linda Hovius

Marie-Louise Bienfait

Desiree Terwee

José van den Hurk

Jacqueline Lenterman

Jacinta Smelt

 

De oprichters

Het bestuur 2021 – 2022

Het bestuur bestaat uit vijf leden die in principe voor drie jaar worden benoemd tijdens de Algemene Ledenvergadering.

Nathalie Hes

Voorzitter

Contact Aannamecommissie

Anne-Marie Gravesteijn

Financiën

Contact Trou en Catering

Eva Lindner

 

 Secretariaat

Josette van der Loo

 

Nieuwsbrief
Contact Activiteiten- en
Lustrumcommissie

Mayke Joustra

 

Mailbox
Smoelenboek
Organisatie avonden bij Trou
Lief & Leed

Nathalie Hes

Voorzitter

Contact Aannamecommissie

Anne-Marie Gravesteijn

Financiën

Contact Trou en Catering

Eva Lindner

 

Secretariaat

Josette van der Loo

 

Nieuwsbrief
Contact Activiteiten- en Lustrumcommissie

Mayke Joustra

Mailbox
Smoelenboek
Organisatie avonden bij Trou
Lief & Leed

Activiteitencommissie

De leden van deze commissie worden jaarlijks tijdens de ALV benoemd.

Een overzicht van sprekers en activiteiten in voorgaande jaren 

De activiteitencommissie bestond uit de volgende leden: Madelon van der Goen en Joan-Mary Poster blikken mede namens Judith Buijze
13-1 nieuwsjaarsborrel bij Trou. Liesbeth besteedde aandacht aan het goede nieuws, dat er ook was.
1-2 wisseltastrofee van Rolien naar Nicolette. Gast Bert van de Veer geïnterviewd door Gwen.
1-3 Pubquiz door Rolien, Annelies, Cathelijne en Antine
5-4 ALV en bestuurswissel. Liesbeth en Suzanne Swaab werden bedankt. Mayke Joustra en Anne-Marie Gravesteijn zijn geïnstalleerd.
7-6 spreker Yvonne Gerritsen-Schutte over de energietransitie
5-7 Strandjuweel na storm Poly

Naast de activiteiten hebben wij op 15 juni 2022 ook aan mogen schuiven aan het verlate lustrumdiner in de sprookjesachtige sfeer met 1 lange tafel in een cathedraal van bomen. Een avond om nooit te vergeten met speciale dank aan Ingeborg

25 maart Buitendag: wandeling langs sporen van Slavernijverleden in Haarlem

2 maart ALV, decharge penningmeester, bestuurwisseling en uitreiking van wisseltrofee ‘de tas’ aan Rolien

Februari 2022 Juweel bij je thuis in groepjes van 5 inclusief de gastvrouw. De gerechten van Sandra werden  bezorgd door het bestuur

December 2021 Juweel bij je thuis helaas gecanceld n.a.v. persconferentie te weinig deelnemers 

November 2021 met spreker Erica Bronkhorst. Erica is communicatieadviseur bij het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Oktober 2021 met spreker Jacqueline Duurland, filosoof. Jacqueline legde uit dat je beter je“gewoon” een beetje kan verdiepen in de filosofen en dan vooral de Romeinse stoïcijnen. Alle zelfhulp is terug te voeren op wat zij ons al vertelden overons Zelf en onze identiteit.

24 September Buitendag: fietsen met Michiel Hogenboom van We like art, langs galeries in Amsterdam

September 2021 In trou moet blijcken met na het diner dobbelen met grote levensvragen.Dat leverde hele mooie gesprekken op.

Juli 2021 Strandjuweel onze eerste analoge bijeenkomst. Het mocht met maximaal 50 deelnemers

juni 2021 Digitale lezing Chanel door Carien Kanters

April 2021: Digitale lezing Kookworkshop, met onze eigen Sandra Kooij van Keukengeheimen.

De Algemene Ledenvergadering in maart 2020, met de feestelijke aftrap van ons derde lustrum  ‘Analoog, get out of the cloud’, bleek achteraf de laatste bijeenkomst in ‘Trou moet Bycken’ te zijn. Door het Covid-19 virus konden de vele plannen en activiteiten voor de viering van het derde lustrum helaas niet doorgaan.

In 2020 vonden wel nog twee buitenactiviteiten plaats. Het Strandjuweel bij Vooges in juli, en een strandjutters activiteit in september waarbij zwerfaval op het strand bij Parnassia aan Zee is opgeruimd.

De boekenuitwisseling vlak voor Sinterklaas was een succes. Ieder Juweel heeft een favoriet boek doorgegeven aan een van te voren opgegeven lid.

Eind 2020 is het kookboek Keukengeheimen van onze cateraar Sandra Kooij uitgekomen. Dit is op initiatief en met behulp van een aantal juwelen tot stand gebracht.

Februari 2021: Digitale lezing van Isabel van Schie, gezondheidspsycholoog en slaapcoach, over slapeloosheid.

José van den Hurk, lid van het Haerlems Juweel en directeur van cultuurhuis Wherelant in Purmerend, belicht de maatschappelijke functie van cultuur en cultuureducatie in brede zin onder de aandacht.

Susanne Kruys, biografisch coach en zingevingstherapeut bij Square of Life, schrijfster van de boeken “De biografie als medicijn” en de zin van levensverhalen in de zorg.

Leoni Cuelenaere over de posten in vele landen in Azië, Afrika en het Midden-Oosten waar zij als ambassadeur heeft gewerkt voor Nederland.

Eymert van Manen, medeoprichter van de Jongeren Rechtbank en Sterre Nelis, advocaat, hebben verteld over het maatschappelijke project, waarbij jongeren rechtspreken over zaken die op hun school zijn voorgevallen.  

Katrien van de Linde, directeur van Human Rights Watch Nederland, over deze  internationale organisatie, die zich richt op de aanpak van mensenrechten schendingen over de hele wereld. 

Jolande Pijnenburg, arts onderzoeker bij Alzheimer Centrum Nederland. Lezing met als onderwerp  fronto-temporale dementie met aansprekende verhalen. 

Kathleen Ferrier, politica en dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname,  spreekt op de Nieuwjaarsborrel over de invloed van China in Hongkong. 

Dave Ensberg-Kleijkers neemt ons mee in de geschiedenis van Suriname en zijn eigen levensverhaal.

Malene Hemelaar, lid van het Haerlems Juweel, psycholoog en bedrijfskundige, laat aan de hand van de Marshmellow Challenge zien hoe wij onze eigenschappen inzetten in de praktijk.

Bernadette Kooijman, lid van het Haerlems Juweel, maakt ons deelgenoot van haar ervaringen met de door haar opgerichte food start-up “No Fairy Tales”.

Marianne Hamersma, educatief medewerker van het Noord-Holland Archief, over het verzet in Haarlem, gepleegd door “gewone” vrouwen, zoals bijvoorbeeld Hannie Schaft.

Christian en Sandra van Eggelen, beiden concertviolisten, wonend in Haarlem, spraken over hun bijzondere instrumenten, en brachten een prachtig muziekstuk ten gehore van Jean-Marie Leclair (1697-1764).

Prof. Dr. Tobias Rinke de Wit, hoogleraar Sustainable Health Care Delivery aan de geneeskunde faculteit van de UvA en director research bij het Joep Lange Instituut, over het ontstaan van en de huidige stand van zaken van HIV en AIDS.

Boye Mutsaerts, interieurarchitect van Casanu Interieur Architectuur in Bennebroek, houdt een lezing over wat komt kijken bij renovatie van een woning. 

Jan Meddens, director Development, en Caroline Lapidaire, External Relations Coördinator. Een presentatie over World Press Photo en over de kracht van het beeld.

May-Britt Scheffer, zangeres en pianiste, nam ons mee in een sing-a-long avond.

Fransje Hovinga-van Eijsden kunsthistorica. Lezing over waaiers.

Emilie van Dijk, sprekerscoach en trainer, met als onderwerp ‘spreken in het openbaar ‘ (een leerzame oefening in het rederijken).

Hein Brakel, managing partner van Pieters Bouwtechniek, presentatie over de herbouw van het op 30 juni 2014 door brand verwoeste monumentale pand van ‘Trou moet Blycken’ 

Sophie van Gulit, kunsthistorica en taxateur van juwelen, en gespecialiseerd in het negentiende eeuwse rouwsieraad. 

Andrea Sulzer, lid van het Haerlems Juweel en intensivist in het Spaarne Gasthuis Haarlem, vertelde over de verschillende facetten van haar werk als IC-arts.

Menno de Bree, docent filosofie en ethiek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, lezing over de ambivalente relatie tussen liefde en geluk.

Informatie volgt

Het 10 jarig lustrum met als thema TOPSTUKKEN, Juwelen in de hoofdrol

4 maart: Grand Opening met spel in het Seinwezen, Haarlem

1 april: Samen koken en dineren in de doopsgezinde kerk aan de Postlaan in Heemstede

6 mei: Tennistoernooi en clinic in de Apollohal in Heemstede

2 juni: Cabaret met de Jannies in De Kapel in Bloemendaal

28 juni: Zinderend finalespel in het Dolhuys, Haarlem

en niet te vergeten de vele ‘Saampies’ met compliment van een Juweel voor een Juweel

adres

Grote Houtstraat 115

2011 SJ Haarlem

E-MAIL

haerlems.juweel@gmail.com